Volwassenen

“Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?” vroeg de jongen. “Help” antwoordde het paard 

Uit ‘De jongen, de vos en het paard’, Charlie Mackesy

Rouw. Vroeger of later krijgen we er allemaal mee te maken. Hoewel we rouw meestal associëren met het overlijden van een dierbare kan ook de impact van een scheiding, een ernstige ziekte of het verlies van een baan echt voelen als rouw. Ook dan neemt het leven een ongewenste afslag en moet je afscheid nemen van hetgeen je kende en liefhad, waar je gelukkig van werd. Rouwen is vaak een eenzaam proces waarin je je onzeker kunt voelen en houvast nodig hebt. Je hebt een onbekende en vaak hobbelige weg te gaan om te komen tot een nieuw en ander evenwicht.
Elk rouwproces is anders maar rouwen betekent “hard werken” en is een heel stressvol gebeuren door de vele en sterk wisselende emoties. Rouw kan zelfs fysiek pijn doen. 

Herken jij je hierin?

 

  • Ik voel me eenzaam, bang en soms ook boos omdat mijn leven zo anders loopt dan ik hoopte en droomde
  • Na het verlies van mijn partner voelt het alsof ik mezelf weer helemaal opnieuw uit moet vinden
  • Ik voel heimwee naar iets dat er nooit meer zal zijn
  • Ik heb behoefte aan een luisterend oor in plaats van al die ongevraagde adviezen
  • Ik ken mezelf niet meer terug en vraag me soms af of ik ooit weer de oude word

Werkwijze

De begeleiding van volwassenen wordt door Tetje gedaan:

 “Tijdens de intake vertel je jouw verhaal en inventariseren we samen de hulpvraag. Een traject verloopt voor iedereen anders. Centraal staan altijd de vragen: Waar loop je tegenaan? Waar heb je last van? Wat zou je anders willen? Wat hoop je en wat zijn je verwachtingen?      

Ik luister naar je en we kijken samen naar wat goed gaat en wat wél werkt. We staan stil waar nodig. We ontdekken met elkaar waar de ‘knopen’ zitten en proberen die te ontwarren. Ik loop met je op en probeer richting en bevestiging te geven zodat je uiteindelijk met vertrouwen weer vooruit durft te gaan.
Het is soms ook prettig om te horen wat normaal is binnen een rouwproces. Psycho-educatie kan daarin helpend zijn, maar ook erkenning voor hetgeen je ervaart is essentieel om verder te komen.

Er kan daarnaast op een andere manier aan rouw gewerkt worden. Praten is niet altijd per se het beste. Dit betekent dat ik soms, natuurlijk met jouw instemming, voor een andere insteek zal kiezen”.

‘s Nachts dient steeds weer
de angst
zich aan
Maar ook
De sterren
En de maan

– Mascha Kaléko –